On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif yaklaşıyor. Bu özel ay için özel namazlar kılmalıyız. Çünkü diğer aylarda kılmadığımız bu nafile namazları bari ramazan ayında kılabiliriz. Hatta belki de bu ayda başladığımız nafile namazlarımızı devamlı hale getirebiliriz. İşte sizler için seçtiğimiz ramazanda kılınabilecek nafile namazlar arasında en önemlileri.
1.Teravih Namazı
Ramazanda kılınabilecek nafile namazlar içinde en önemli nafile namaz hiç şüphe yok ki teravih namazıdır. Ramazan ayına özel bir ibadet olan teravih namazı belki de ramazanı diğer aylardan ayıran en önemli ibadettir. Öyle ki peygamber efendimiz ramazan ayıyla ilgili şu hadis-i şerifi bulunmaktadır:
“Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur”(1)
O halde bizlerde ramazan ayına özel olan bu ibadeti mutlaka yerine getirmeliyiz.Allah rızası için on bir ayın sultanı olara Ramazan’da bu nafile namazı mutlaka kılmalıyız.
2.Teheccüd Namazı
Teheccüd namazı her ne kadar ramazan ayına özel bir nafile namaz olmasa da kılmak için yada kılmaya başlamak için ramazan mükemmel bir fırsat olabilir. Ramazanda sahura kalkmak için uyandığımızda bu nafile namazı da kılabiliriz. Gece namazı peygamber efendimizin mutlaka kıldığı bir namazdır. Ayrıca biz ümmetine de tavsiye ettiği çok önemli bir namazdır. Bu namaz Cenab-ı Allah’a namazın bizler için uykudan daha hayırlı olduğunu ispat etme şeklimizdir. Onun rızası için uykumuzdan feragat ettiğimizin kanıtıdır. Şüphesiz ki onun rızasını kazanmak için yapılması gereken bir ibadettir. O’na olan kulluk borcumuzu ödemek için en önemli nafile namazlardan birisidir.
3.Tesbih Namazı
Peygamber efendimizin bizlere tavsiye ettiği diğer bir nafile namaz olan tesbih namazıdır. Yine ramazan da kılınabilecek en önemli nafile namazlar dan birisidir. Peygamber efendimiz amcası Hz.Abbas(r.a)’a tesbih namazı ile ilgili şu tavsiye de bulunmaktadır:
"Ey Abbas! Amcacığım! Sana bir şey vereyim mi, bir bağışta bulunayım mı? Sana bir özellik tanıyayım mı? Sana on haslet ölçüsü vereyim mi? Sen bu on hasleti yerine getirdiğin zaman, Allah senin geçmiş ve gelecek, eski ve yeni, bilerek veya bilmeyerek yaptığın, gizli veya aşikâr yapılan, küçük büyük bütün günahlarını affeder, bağışlar. Bu on haslet şunlardır:
Dört rekat namaz kılarsın, her rekatında Fatiha suresini ve başka bir sure okursun. Birinci rekatta kıraatı bitirdikten sonra, ayakta iken on beş defa: “Sübhanellâhi velhamdu lillâhi ve lâ ilahe illallahu vellâhu ekber” dedikten sonra rükua varırsın ve aynı tesbihi on defa rükûda söylersin. Sonra başını kaldırıp, ayakta on defa söylersin. Sonra secdeye gider on defa orada söylersin. Birinci secdeden sonra iki secde arasındaki oturuşta on defa söylersin. İkinci secdeye vardığında yine on defa ve basını secdeden kaldırınca da on defa söylersin. Böylece bir rekatta yetmiş bey defayı tamamlamış olursun.
Ey amcacığım! Eğer güç getirebilirsen, her gün bu namazı bir defa kılarsın. Buna güç getiremediğin takdirde, her cuma bir defa kılmaya çalışırsın. Bunu da yapamazsan, her sene bir defa kılmaya çalış. Bunu da yapamazsan hiç olmazsa ömründe bir defa olsun kıl"
Peygamber efendimizin tavsiyesi bu şekildedir. Günlük hayatta kılamıyorsak bile bari ramazan ayında bu özel nafile namazı kılmaya özen göstermeliyiz. Ülkemizde genellikle kadir gecisinde kılınmakla birlikte daha fazla kılmamız gerekmektedir. Sadece kadir gecesinde değil ramazanın her günü kılmaya özen göstermeliyiz.