Oruca Nasıl Niyet Edilir?
Niyet etmek, kişinin yapacağı ibadetin bilincinde olduğuna ve kalben o ibadeti gerçekleştirmek üzere hazır olduğu anlamına gelir. Oruç niyeti nasıl getirilir diyerek din alimlerinin görüşlerine baktığımızda kalpten yapılan niyetin esas olacağında ortaklaşıldığını görürüz.
Sahura kalkmak oruç için edilecek niyetin bir göstergesi olsa da, tam bir niyet için sözlü olarak da ifade etmek oldukça mühimdir. Siz de ramazan ayında tutacağınız oruçlar için “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ramazan orucu tutmaya.” şeklinde niyet edebilirsiniz. Ayrıca ramazan ayı boyunca farz olan oruç dışında başka bir oruca niyet edilemeyeceği için her gün için ayrı ayrı niyet edilmelidir.
Sadece ramazan ayında değil, Recep ve Şaban ayları ile birlikte 3 aylarda oruca nasıl niyet edilir diyerek daha genel sorulan soruya da cevap verelim. Üç aylarda tutulabilen nafile oruç niyetini ”Niyet ettim Allah rızası için nafile orucumu tutmaya.” diyerek yapabilirsiniz.
Oruca niyet etmek için en uygun an sahur vakti olacaktır. Sahur saatleri içinde yeme içme eylemi bitince niyet edilirse, oruç için iyi bir başlangıç yapılabilir.
Oruca niyet etmek için en uygun an sahur vakti olacaktır. Sahur saatleri içinde yeme içme eylemi bitince niyet edilirse, oruç için iyi bir başlangıç yapılabilir.
Oruç niyeti için en doğru zaman sahur içerisinde ve vaktini geçirmeden yapılan niyetleri kapsar. Eğer sahura kalkmayı düşündüyseniz; ancak uyanamadıysanız, sabah uyandığınızda bunun bilincinde olacağınız için niyet etmiş sayılırsınız. Aynı zamanda ramazan orucu için niyet, öğle namazına bir saat kalana kadar (oruca aykırı bir davranışta bulunmamış olmak şartı ile) devam eder.
Niyet etmeden oruç tutulur mu Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da cevabı verilmiş bir sorudur. Açıklama şöyledir: “Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”
Sahur vakti bitene kadar yeme içme eylemi de son bulmalıdır. Bu süreçte niyetinizi dile getirip ağız temizliğini yapıp orucun başlamasına şahit olabilirsiniz. Telaşa girmeden, sahur duası yapıldıktan sonra niyetin edilmesi uygun görülür.
Ramazan ayı için farz kılınan oruca edilecek niyetin öğle namazına kadar süresi bulunmaktadır. Ancak doğru ve tam bir niyet etmek istiyorsanız mutlaka sahur vaktini değerlendirmelisiniz. Eğer sahura kalkmanıza rağmen oruç için niyet etmeyi unuttuysanız ve öğle namazına kadar olan sürede herhangi bir gıda tüketmediyseniz o gün için oruca niyet etmiş sayılırsınız ve o orucun kazasını tutmanız gerekmez.
Niyet etmeden oruç kabul olur mu sorusuna evet cevabının verilebilmesi için çerçeveyi Diyanet İşleri şöyle çizmiştir: “Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz.” (Kâsânî, Bedâî’, II, 85).
Özetlemek gerekirse, iftar vaktı gelene kadar niyetinizi gün içinde de edebilirsiniz. Bazen dalgınlıkla sahur anında niyet etmek unutulabilir. Bu durumu dile getirip telafi etmeniz mümkün. Niyet etmeden de oruç tutulabilir ancak niyet edilmesi daha mübarek bir eylemdir.