Seher Vakti
Mübarek bir vakit olan seher vaktinden önce uyanmaya çalışın ve böylece kalbinizdeki ve dilinizdeki ilk kelimeler Allah’ı anmak olsun.
Vücudunuzu temizleyin, mümkünse duş alın, bu mümkün değilse en azından abdest almayı ihmal etmeyin ve Allah’a ibadet etme niyeti ile güzelce giyinin. Evinizde namaz kılın ve sonrasında Allah’ı anarak sükûnet içerisinde camiye gidin. Cemaat ile beraber namaz kılın ki bu yalnız başına namaz kılmaktan 27 kat daha hayırlıdır.
Bu kazançlı davranışı uygulama noktasında ihmalkar olmayın; eğer ihmalkar davranacaksanız, bu kazançtan faydalanmayacaksanız ibadetinizi nasıl 27 kat daha hayırlı bir hale getireceğinizi öğrenmenin ne önemi olabilir, size ne gibi bir fayda sağlayabilir ki? En nihayetinde bir bilginin meyvesini ancak o bilgiyi uygulamaya geçirmekle elde edilebilir.
Seher vaktinde uyanık kalmakla birlikte bu uyanık kaldığınız vakti gün doğumuna kadar üç şekilde değerlendirin:
- Dua/Yakarış
- Zikir
- Kur’an Okuma
- Tefekkür
Öğle Vakti
Gün ışığıyla beraber kendinizi ahiret için faydalı olacak işlerle meşgul etmeye çalışmalısınız. Zamanınızı dört şekilde kullanabilirsiniz:
Faydalı İlim Edinmek
Bunlardan ilki faydalı ilim edinmektir. Bu, en güzel vakit değerlendirme ve ibadet etme şeklidir. Faydalı bilgi, Allah’a dair olan farkındalığınızı arttırmaktadır.
Allah’ı Anmak
Faydalı ilim edinmek için vaktiniz yoksa zamanınızı nafile ibadetler veya yukarıda belirtilen dört ibadet şekli ile değerlendirebilirsiniz.
Salih Ameller
Zamanın üçüncü kullanılış şekli müminlerin kalplerine mutluluk verecek şekilde veya hasta ziyareti, ihtiyaç sahiplerine destek olmak gibi iyi insanların hayatlarını kolaylaştırmak gibi işlerle geçirmektir.
Geçimini Temin Etmek
Kendinizin ve ailenizin geçimini temin etmek için helal kazanç elde etmeye vakit ayırmak da bir ibadet şeklidir. Ancak bunun için dünyevi bir şekilde aç gözlülüğe bürünmenin maneviyatınızı zedeleyeceğinizi unutmayın.
Gün Batımı
Güneş batmaya başladığında zamanınızı Allah’ı zikretmek için harcamaya çalışın. Güneş, siz af dilerken batıyor olmalı. Aynı zamanda dünyevi gereklilikler olan aile ve toplum için de vakit ayırmalısınız.
Gece Vakti
Uyumadan önce bilgilerinizi gözden geçirin. Gününüzü eğlence aktiviteleri ile sonlandırmayın. Uykunun ölüm gibi uyanmanın ise yeniden doğmak gibi olduğunu farkında olun.
Her canlının bir gün tadacağı ölümün sizi uykuda yakalaması ihtimaline karşın Allah ile buluşmak için hazır bir saflık halinde uykuya dalın. Tövbe hali üzerine ve Allah uyanmanıza izin verirse tüm insanlar için iyilik yapmak niyeti ile uykuya dalın.
Uykunuzun sekiz saati geçmemesine özen gösterin çünkü bundan fazlası hayatınızın üçte birini uykuda geçirmek anlamına gelecektir. Ruhunuzun arınmış olduğu, dünyevi meşgalelerin olmadığı ve tövbe kapısının açık olduğu gece saatlerinde uyanmaya çalışın. Bu saatlerde ibadet etmek bir hazine gibidir.
Eğer bu rutin zor görünüyorsa hasta bir insanın sağlığına kavuşmak için içtiği ilacın acı tadına katlanarak sabır göstermesi gibi bir sabır göstermelisiniz.
Dünya hayatının kısalığı üzerine tefekkür edin. Her nefes paha biçilemeyecek kadar değerlidir çünkü bir nefesin yerini hiçbir şey tutamaz; nefesiniz kesildiğinde bunun artık bir geri dönüşü yoktur.
Her günü eğlenerek geçiren kimseler gibi olmayın çünkü onların dünyalıkları arttıkça ömürleri azalmaktadır.
Bir kişinin ömrü boşa geçtikten sonra bir servet sahibi olmasının ne faydası var ki?