Bazı alimler ibadetle geçirilmesi müstehab olan geceleri saymışlar ve şöyle demişlerdir: Bunlar bir yılda 14 gece olup şunlardır:
Muharrem ayının ilk gecesi, aşure gecesi, receb ayının ilk gecesi, recep ayının 15. gecesi, recep ayının 27. gecesi, şaban ayının 15. gecesi, arefe gecesi, iki bayram gecesi, 5 taneside ramazan ayının sonundaki tek geceler yani (21,23,25,27,29) geceler.
Aynı şekilde alimler şu 17 gündede devamlı zikir ve evrad okumayı ibadet etmeyi müstehab saymışlardır. Arefe günü, aşure günü, şabanın 15. günü, cuma günü, iki bayram günleri, malumat günleri o da zilhiccenin 10. günü teşrik günleri.
Alimler cuma günü ile, ramazan ayı üzerinde özellikle durmuşlardır.
Enes (r.a.) Resulullah'tan (s.a.v.) şöyle rivayette bulunmuştur. Cuma günü iyi geçerse haftanın diğer günleri de iyi geçer. Ramazan ayı iyi bir şekilde geçerse bütün sene iyi geçer.
Cuma gününden sonra ise günlerin en faziletlileri olarak özellikle pazartesi ve perşembe üzerinden durulmuştur. Bu iki günde ameller Allah'a (c.c.) ulaşır.Şeyh Abdülkadir Geylani (k.s.) Mübarek Aylar Recep-Şaban-Ramazan ve Faziletleri, Medine Yayınları