Bilinmelidir ki vaktinde kılınmayan farz namazları kaza etmek yani onların kazasını da kılmak farzdır. Her hangi bir mecburi sebeple (sabah namazında uyuya kalmak) vakit çıktı diye namazı kılmamak olmaz, en uygun vakitte kılınmayan vaktin namazı kaza edilmelidir.
Kaza Namazının Kılınışı
- Kaza namazı için belirli bir zaman yoktur. Yani öğle namazının kazası öğle vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. Kerahat vakitleri hariç istenilen zamanda kılınabilir.
- Bir namazın vaktinde kılınma şekli nasılsa kazası da aynı şekilde kılınır.
- Bir kaza namazına şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım ilk ikindi namazını" veya "son ikindi namazını kılmaya." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.
- Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra kamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan yeterli olurken, her farz namazı için ayrı ayrı kamet getirmek sünnettir.
- Kaza namazını evde kılmak daha uygundur. Çünkü bunu açığa vurmak Allahü teala'ya karşı bir cüret sayılır ve başkaları için kötü örnek teşkil edebilir.
- Sabah namazının sünneti de öğle kerahatine kadar kaza edilebilir.